Dėl to išaugo mirštamumas namuose", — situaciją nušvietė Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos vadovas gydytojas kardiologas, Lietuvos kardiologų draugijos valdybos narys profesorius Raimondas Kubilius. Pastebima, kad daug kartų nesėkmingai bandę atsikratyti šio žalingo įpročio vis tiek nori nerūkyti. Patarimas: migdolus pakepinus, sustiprės jų švelnus kreminis skonis. Tai būdinga cukriniu diabetu sergantiems, vyresnio amžiaus žmonėms, pacientams, kuriems jau kartą operuota širdis.
Miokardo infarktas dažniausiai ištinka netikėtai: kardiologas įspėjo, kokių požymių jokiu būdu neignoruoti 43 1. Šviežios prieskoninės žolelės Įdėję jų į maistą vietoje druskos ir riebalų, padėsite savo širdžiai. Prieskoninės žolelės pagerina patiekalų skonį, tačiau nekenkia vienam svarbiausių organų. Juodosios pupelės Minkštos, švelnios juodosios pupelės turi širdžiai naudingų maistingųjų medžiagų.
Jų sudėtyje esanti folio rūgštis, antioksidantai ir magnis gali sumažinti kraujo spaudimą.
19 maisto produktų, galinčių išgelbėti jūsų širdį
Juodųjų pupelių skaidulos padeda reguliuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Šiomis daržovėmis puikiai pagardinsite sriubas ir salotas, rekomenduoja portalas webmd. Patarimas: nuplaukite konservuotas juodąsias pupeles, kad pašalintumėte nereikalingą druską. Lašiša — tikras supermaistas Ši žuvų karalienė idealiai tinka širdžiai.
J. Krishnamurti - The challenge of change
Lašišų mėsoje yra daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios sumažina širdies ritmo sutrikimų riziką bei kraujospūdį. Taip pat šios naudingosios rūgštys gali sumažinti trigliceridų kiekį ir numalšinti uždegimą.
Kritinės ligos jaunėja: išmokas dėl širdies ligų gauna ir trisdešimtmečiai
Amerikos širdies ligų asociacija rekomenduoja per savaitę suvalgyti dvi porcijas lašišų ar kitų riebių žuvų mėsos. Patarimas: lašišą kepkite folijoje su prieskoninėmis žolelėmis ir daržovėmis. Lašišos gabaliukų galite įdėti ir į sveikata širdyje.
Tunai — irgi omega-3 šaltinis Tunai dažniausiai yra pigesni už lašišas, tačiau sudėtyje taip pat turi omega-3 riebalų rūgščių. Didžiausiu jų kiekiu gali pasigirti ilgapelekiai tunai.
Pamėginkite tunų mėsos iškepti ant grotelių su krapais ir citrinomis. Nepamirškite ir kitų naudingų žuvų: skumbrių, silkių, upėtakinių palijų, sardinių bei ančiuvių. Patarimas: pirkite vandenyje, ne aliejuje supakuotą tunų mėsą, jeigu norite teigiamo poveikio širdžiai. Cholesterolis © Shutterstock 5.
Alyvuogių aliejus Šis aliejus yra labai sveikas, jame gausu širdžiai naudingų antioksidantų, galinčių apsaugoti jūsų kraujagysles. Sočiuosius riebalus, pavyzdžiui, sviestą, pakeitus alyvuogių aliejumi, galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Pagardinkite juo salotas ir virtas daržoves, taip pat galite užpilti tiesiog ant duonos.
Širdies sveikata per pandemiją suprastėjo. Kaip ją pagerinti?
Patarimas: kad alyvuogių aliejaus skonis būtų geriausias, ieškokite šaltai spausto ir suvartokite per šešis mėnesius. Graikiniai riešutai Saujelė graikinių riešutų per dieną gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį bei apsaugoti nuo širdies arterijų uždegimo.
Šiuose riešutuose yra daug omega-3 riebalų rūgščių, sveikųjų riebalų mononesočiųjų riebalų rūgščių, sveikata širdyje sterolių ir skaidulų.
Nauda gaunama, kai graikiniai riešutai pakeičia bloguosius riebalus, pavyzdžiui, esančius bulvių traškučiuose ir sausainiuose. Patarimas: pamėginkite į salotų padažą įpilti graikinių riešutų aliejaus. Migdolai Skaldyti migdolai puikiai dera su daržovėmis, žuvimi, vištiena ir desertais.
Jų sudėtyje yra augalinių sterolių, skaidulų ir širdžiai naudingų riebalų. Šie riešutai gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio mažo tankio lipoproteinų kiekį kraujyje. Per dieną užteks suvalgyti saujelę. Patarimas: migdolus pakepinus, sustiprės jų švelnus kreminis skonis.
Edamame Galbūt šias pupeles matėte kaip aperityvą Azijos virtuvės restorane. Sojų baltymai gali padėti sumažinti cholesterolį.
Kol širdies ligos „šienauja“ gyvybes, žmonės gydosi... „lašiukais“
Puodelyje edamame yra aštuoni gramai širdžiai naudingų skaidulų. Norint gauti tokį patį kiekį skaidulų iš neskaldytų grūdų duonos, reikėtų suvalgyti maždaug keturias riekes. Patarimas: išvirkite sušaldytą edamame ankštį ir patiekite šiltą neišaižę. Sojų varškė Sojų varškėje yra sojų baltymų ir širdžiai naudingų mineralų, skaidulų bei polinesočiųjų riebalų.
Taip pat sojų varškė puikiai sugeria prieskonius ar padažus.
Patarimas: sojų varškę supjaustykite, pamarinuokite ir iškepkite ant grotelių ar keptuvėje, tik nepadauginkite aliejaus. Sojų varškės gabaliukų galima įdėti į sriubą. Batatai Tradicines bulves pakeiskite valgomaisiais batatais. Jie pasižymi žemesniu glikemijos indeksu, todėl suvalgius batatų, staigiai nepadidės cukraus kiekis kraujyje. Taip pat gumbuose yra skaidulų, vitamino A ir likopeno.
Patarimas: natūralų batatų saldumą galima sustiprinti trupučiu cinamono ir citrinų sulčių. Apelsinai Saldūs ir sultingi apelsinai pasižymi cholesterolį mažinančia skaiduline medžiaga pektinu, sveikata širdyje pat jų sudėtyje yra kalio, kuris padeda kontroliuoti kraujo spaudimą.
Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad du puodeliai apelsinų sulčių per dieną pagerina kraujagyslių būklę. Be to, tyrime dalyvavusių vyrų kraujo spaudimas pastebimai sumažėjo. Viename vidutinio dydžio apelsine yra maždaug 62 kalorijos ir 3 gramai skaidulų. Lapiniai burokėliai Šios tamsiai žalios daržovės gali pasigirti kalio ir magnio gausa.
Minėtieji mineralai padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Taip pat lapinių burokėlių sudėtyje yra širdžiai naudingų skaidulų, vitamino A bei antioksidantų liuteino ir zeaksantino. Patiekite su ant grotelių kepta mėsa ar žuvies patiekalais.
SĄRAŠAS "Rakto skylute" paženklintų maisto produktų Lietuvos rinkoje nuoroda Gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei siekiant sudaryti galimybę atsirasti rinkoje daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, Lietuvoje m. Nuo to laiko maisto gamintojai, tiekiantys rinkai Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro m. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.
Patarimas: pakepinkite alyvuogių aliejuje su česnakais, kol apskrus, paskui pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais. Miežiai Pamėginkite pakeisti ryžius šiais gardžiais grūdais.
- Širdies sveikata per pandemiją suprastėjo. Kaip ją pagerinti? | oilcompany.lt
- Kol širdies ligos „šienauja“ gyvybes, žmonės
- 19 maisto produktų, galinčių išgelbėti jūsų širdį - DELFI Sveikata
- Norite išsaugoti sveiką širdį? Pamirškite šiuos 6 mitybos įpročius
Taip pat miežinių kruopų galima įberti į sriubą ar troškinį. Miežiuose esančios skaidulos gali padėti sumažinti cholesterolio ir net cukraus kiekį kraujyje.
Patarimas: ne visos miežių kruopos vienodai naudingos.
,,Rakto skylutė“ – sveikatai palankesni maisto produktai
Neskaldyti miežiai yra maistingiausi. Miežių rupiniai pakepinami ir sumalami. Jie puikiai tinka košėms ar garnyrui gaminti.
Kartais net iš pirmo žvilgsnio nekenksmingi įpročiai gali tapti rimtų sveikatos sutrikimų, ar net ligų priežastimi.
Perlinės kruopos greitai paruošiamos, tačiau nebeturi didžiosios dalies širdžiai sveikų skaidulų. Širdis © Shutterstock Avižos Suvalgę dubenėlį garuojančios avižinės košės, ilgam pasisotinsite, lengviau atsispirsite pagundai užkandžiauti ir kuriam laikui užtikrinsite pastovų cukraus sveikata širdyje kraujyje, todėl šios kruopos puikiai tinka ir sergantiems diabetu.
Avižose esančios skaidulos padeda širdžiai sumažindamos blogojo cholesterolio kiekį. Naudingiausios yra hipertenzijos gydymo metodai arba ant mažos ugnies virtos avižos.
VšĮ Centro Poliklinika
Patarimas: nusprendę iškepti blynų, keksiukų ar kitų kepinių, trečdalį įprastų miltų pakeiskite avižiniais. Linų sėmenys Šių blizgančių medaus spalvos sėklų sudėtyje yra trijų širdžiai naudingų medžiagų: skaidulų, fitochemikalų lignanų ir omega-3 riebalų rūgščių. Patarimas: sėklas sumalkite, kad organizmas jas geriau pasisavintų, ir jomis pagardinkite dribsnius, kepinius, jogurtą, sveikata širdyje. Neriebus jogurtas Pieno produktai naudingi ne tik kaulams, taip pat jie gali padėti kontroliuoti kraujo spaudimą.
Jogurte yra daug kalcio ir kalio, tik rinkitės neriebų. Graikiškas jogurtas su uogomis © Shutterstock Maisto produktai, kuriuose yra daug sterolių Kai kurių rūšių margarine, sojų piene, migdolų piene ir apelsinų sultyse yra su cholesteroliu kovojančių sterolių ir stanolių.
Šis augaliniai ekstraktai neleidžia žarnynui pasisavinti cholesterolio ir gali 10 proc. Vyšnios Saldžiosios vyšnios, rūgščiosios vyšnios, džiovintos vyšnios ir vyšnių sultys — viskas naudinga.
Šių uogų sudėtyje yra daug antioksidantų antocianinų. Manoma, kad jie padeda apsaugoti kraujagysles. Patarimas: džiovintų vyšnių įberkite į dribsnius, keksiukų tešlą, žalumynų salotas ir laukinius ryžius. Mėlynės Mėlynės pasižymi puikiomis maistinėmis savybėmis.
Kontaktai Kas bendro tarp burnos sveikatos ir širdies ligų? Mūsų kūnas veikia tarsi darnus mechanizmas, kuriame lygiavertiškai svarbus kiekvienas sraigtelis. Vadinasi, dantų būklė liečia ne tik burnos sveikatą — sugedęs dantis yra infekcijos židinys visam organizmui.
Jų sudėtyje yra kraujagyslėms naudingų antioksidantų antocianinų, suteikiančių uogoms tamsiai mėlyną spalvą. Taip pat mėlynėse gausu skaidulų ir kitų maistingųjų medžiagų. Šviežiomis arba džiovintomis mėlynėmis pagardinkite dribsnius, blynus ar jogurtą.
Patarimas: sutrynę saujelę mėlynių, turėsite puikų padažą kitiems gardumynams mirkyti. Ką valgyti? Į klausimus atsakys dietistė Vaida Kurpienė. Atsakymų ieškokite Delfi Plius. Prioritetas teikiamas specialisto atrinktiems klausimams.